Vyškované třídí i zbytky z kuchyní
Strategie
Odpadové hospodářství
Popis
Veškeré zbytky nedojedených jídel z domácností, prošlé nebo plesnivé potraviny, staré pečivo, zbytky masa, čaj a kávová sedlina, skořápky od vajec nebo ořezy i celé kusy ovoce a zeleniny. Vyškov se stal jedním z prvních měst v republice, v němž obyvatelé třídí z kuchyně vše, co by mohlo být dále využitelné. Kromě detailních informací dostaly jednotlivé domácnosti i speciální košíky a kompostovatelné sáčky pro sběr kuchyňského odpadu. Jsou speciálně odvětrávané, díky čemuž má k odpadu přístup vzduch, a nezačne proto hnít či plesnivět. Projekt má na starosti společnost Respono ve spolupráci s vyškovskou radnicí. Do pilotního projektu byly zatím vybrány lokality Tyršova a Smetanovo nábřeží. V první fázi se dotýká přibližně 200 domácností. Svozová společnost hodlá projekt rozšířit i do dalších lokalit.
Veřejný přínos
Cílem pořízení nádob na gastro odpad je snaha snížit objem směsného odpadu. Podle analýz mají bioodpady zabírat zhruba 30 procent celkového množství vyprodukovaného komunálního odpadu. Z toho dvě třetiny tvoří právě zbytky z kuchyní. Množství vyhozeného směsného odpadu má klesat, tlak na třídění roste. Odpad se sváží do bioplynové stanice, kde se z něj vyrábí bioplyn a z něj následně elektrická energie a teplo.